Op de 18de oktober van het oorlogsjaar 1940 werd de Societas Amicorum B.O.M. ten kaste van dhr. Verwey, de Van Lynden van Sandenburglaan 25, officieel opgericht. Het devies luidde: “Bacchus Operam Medicat”. De kleuren werden paars en roze, refererend aan de bovenste en onderste kleur van de toenmalige universiteitsvlag, de kleuren van de faculteiten Diergeneeskunde en Theologie.

De B.O.M. wordt van oudsher door sommigen gezien als een groep weerspannige personen. Onherroepelijk is dit te wijten aan het feit dat het dispuut met kracht volhardt in de normen en waarden, waar het sinds de oprichting in gelooft. Doordat het dispuut sinds jaar en dag een select gezelschap is van markante persoonlijkheden met eigenzinnige geesten, wiens belang altijd in de eerste plaats bij de B.O.M. ligt, komt het nogal eens voor dat zij mensen tegen de borst stoot. Door het bezitten van dit duurzame karakter past de B.O.M. volgens sommigen helemaal niet binnen het op de golven van de maatschappij meedeinende Veritas. Wellicht schept dit het beste het beeld van de relatie tussen het dispuut en het Collegium.

Door de jaren heen heeft de B.O.M. een aanzienlijk netwerk opgebouwd, dat veel verder reikt dan de Utrechtse studentenwereld. Niet voor niets hecht het dispuut dan ook grote waarde aan een intieme relatie met haar wereldwijd verspreide reünistenschare en aan een immer up-to-date reünistenbestand.

In de afgelopen glorieuze levensjaren van de B.O.M. is naast de gebruikelijke viering van de Dies ook telkens een in opzet steeds groter wordend lustrum georganiseerd, waar de leden en reünisten uit alle windstreken weer in de gelegenheid worden gesteld elkaar de hand te schudden onder het genot van een jajem en enige glazen bier. Vanzelfsprekend hebben deze Diesvieringen en Lustra ook plaatsgevonden tijdens het Interbellum, het tijdbestek waarin het dispuut gezien de tijdelijke stuurloosheid van Veritas, genoodzaakt was het aannemen van leden helaas op te schorten.

De reden dat de B.O.M. tot op de dag van vandaag nog zo fier overeind staat is te danken aan de tradities, mores en een zware selectieprocedure waarmee het dispuut zich onderscheidt van ander studentikoos gepeupel. Hieruit begrijpt u waarom de B.O.M. niet voor iedereen toegankelijk is. Nu begrijpt u dat de B.O.M. zal bestaan in omne tempus

 

jkjh

jkjh

jkjh

jkjh

jkjh